Joran van Soest
Agenda 2022
  • Het Veerse Licht 2.0 | Museum Veere - SchotseHuizen | 1 mei – 1 nov 2022
  • AG Sociëteit | Eindhoven 5 mei - 5 juli 2022
  • Hubsa Air | Goes | finassage installatiewerkrondom Veers Licht 2.0  | 14 mei
  • Amsterdam Art – Capital C/ GalleryGoMulan | 11 - 15 mei 2022
  • EKWC – Oisterwijk - Test Case XXV |sundaymorning@ekwc |15 mei 2022
  • Art Rotterdam  – Gallery GoMulan| 19 - 22 mei 2022
  • Huis van de Fotografie in Rotterdam ism Deb SaysYes | 19 – 22 mei 2022
  • Tini Mini Room – Dordrecht | 21 mei 2022
How does one Relate to the World...

De Compagnie - Veghel

Met een monumentale aluminium zeppelin van maar liefst 10 meter toont Joran van Soest bij de Compagnie in Veghel zijn intense verlangen om dichter bij de ander te komen. De zeppelin is een bekend beeld in het oeuvre van Joran van Soest. Het staat voor een collectieve herinnering van iets dat niet meer bestaat maar iedereen kent.

Door middel van een nieuw narratief herschept Joran deze bekende beelden tot nieuwe perspectieven. Het biedt de toeschouwer een ruimte om zichzelf beter te beschouwen in relatie tot de ander. Deze zogenoemde intersubjectieve ruimte vormt een rode draad in het werk van de kunstenaar.

Ook toont de jonge kunstenaar diverse Toyobaprints. Deze bijzondere etstechniek zet hij in voor het verbeelden van onder meer zijn reisverhalen. De beelden komen uit zijn uitgebreide documentatiearchief dat bestaat uit fotografie, film en 3d-registraties van al zijn reizen en ideeën. Ook hiermee probeert hij weer een brug te slaan tussen zijn individuele bevindingen en de herinneringen van het publiek.

04.09.2021 t/m 17.10.2021
Willem Twee, Shaped and Outgrown, Curated by Masha van Vliet

Willem Twee kunstruimte en kunstenaarsinitiatief Ongekend brengen kunstwerken bij elkaar van 14 kunstenaars die de afgelopen vijf jaar afstudeerden aan de
St. Joost School of Art & Design in ‘s-Hertogenbosch. Sommigen komen vers van de academie en tonen hun afstudeerwerk. Anderen hebben zich sinds hun afstuderen een hele andere kant uit ontwikkeld en tonen hun nieuwe werk voor het eerst. De werken in ‘Shaped and Outgrown’ variëren sterk in medium, materiaal en thematiek. In verscheidenheid verenigd geven ze een indruk van de diversiteit aan kunstenaars die op dezelfde plek hun kunstenaarschap startte.

Joran van Soest (1994) studeerde in 2018 af aan de AKV|St. Joost (tegenwoordig St. Joost School of Art and Design). Hij werkt met een breed scala aan media - schilderijen, fotografie, tekeningen, performances, installaties en film - die hij vaak combineert. Zijn werk komt voort uit een fascinatie voor menselijke interactie en het onbegrip en ongemak dat hier vaak bij komt kijken. Zijn persoonlijke ervaringen spelen hierbij een rol. “Echte communicatie begint ermee dat je moet toegeven dat je elkaar nooit helemaal begrijpt. Door de ogen van een ander kijken is onmogelijk, maar je moet het wel proberen.” In zijn werk onderzoekt Van Soest ‘intersubjectieve ruimtes’, ruimtes die tussen objectiviteit en subjectiviteit zweven en waar ieders verhaal kan worden gedeeld en gehoord. De kunstenaar zelf speelt in verschillende gedaantes vaak een prominente rol in de werken. Ook het motief van de zeppelin als metafoor voor het ontstijgen van ons vertrouwde referentiekader keert regelmatig terug. “Mijn zeppelin vliegt als mensen erover praten.” In een tijd die wordt geregeerd door onbegrip, tegengestelde meningen en vooroordelen, pleit Van Soest voor een open dialoog.

Deelnemende kunstenaars: Anne van den Berg, Rob Heesbeen, Manon Jeuken,
Pjotr van Leeuwen, Hemaseh Manawi Rad, Jeffrey Miseroy, Daan Mulder,
Joran van Soest, Isamo Thissen, Ema Vaneková, Keke van de Ven, Wessel Verrijt,
Marloes Vreeswijk, Koos de Vries.

04.09.21 - 21.20.21
Workshop Cyanotype - De Fabriek

Eindhoven

Met plezier kijken we terug op de workshop Cyanotype van afgelopen 5 september 2020 in De Fabriek. In 3 uur tijd maakte een zeer enthousiaste groep cursisten zich de basistechnieken van deze blauwdruktechniek meester. De workshop werd gegeven door kunstenaar Joran van Soest in samenwerking met Ralf Jacobs (lasers) en Lilia Scheerder (grafische technieken).

05.09.20
The Observer Effect

GoMulan – Amsterdam

Van 6 november tot 13 december 2020 geven de kunstenaars Matt Chaim de Groot en Joran van Soest een duo-tentoonstelling in galerie GoMulan in Amsterdam. Onder de titel ‘The Observer Effect’ laten beide kunstenaars in deze expositie zien hoe ze afstappen van de geijkte paden en op geheel eigenwijze hun kunst invullen en experimenteren met nieuwe materialen en vormen. Tijdens deze tentoonstellingsperiode en het Amsterdam Art Gallery Weekend vinden diverse events plaats bij GoMulan.

06.11.20 – 13.12.20 Gallery GoMulan
Benefit for Brabant

Tilburg

Om Brabantse kunstenaars een hart onder de riem te steken organiseerde PARK de benefiet tentoonstelling BENEFIT FOR BRABANT. Ruim 138 beeldende kunstenaars waaronder Joran van Soest, toonden van 8 tot en met 30 augustus 2020 hier hun werk.

08.08.20 - 30.08.20
Van Ostade Biënnale

GoMulan / Fleur & Wouter - Amsterdam

Het landschap is een geliefd genre in de kunstgeschiedenis. In de negentiende eeuw idealiseren kunstenaars het verleden en een leven dichter bij de natuur. Deze romantici verfoeiden industrie, rationalisme en materialisme. In deze tentoonstelling laten kunstenaars Jaimy Gail de Gier, Marijke van Seters, Floor van het Nederend en Joran van Soest in uiteenlopende media een eigentijds verlangen naar het landschap zien.

16.04.21 - 23.05.21
Zeppelin Chapter 2

Eindhoven

Op 12 september 2020 vond in de Fabriek in Eindhoven de Perfomance Generator plaats. Joran presenteerde hier zijn nieuwste performance-installatie Zeppelin Chapter 2. Tijdens een live-vertelling en kunstenaarsgesprek sprak het publiek via de zeppelin met elkaar. Het geheel werd begeleid door curator en kunsthistoricus Anissa Foukalne en filosoof Pieter Spiegelhol Vastbinder. In De Fabriek had Joran van 17 augustus tot 13 september een korte gastresidentie en bood hier onder meer perfomances en workshops aan.

17.08.20 - 13.09.20
Dutch Design Week 2020

Eindhoven

Op zaterdag 24 oktober 2020 maakte Joran onderdeel uit van het afsluitende event van de Dutch Design Week. Tijdens een livestream was hij al schilderend te bewonderen in een decor van elektronische muziek en lichtkunst. Deze spectaculaire afsluiting met een schilderperformance van Joran was een unieke samenwerking tussen Het Danklokaal, Hypar Collective & Studio Broekhoven en Patroon. Het geheel vond (virtueel) plaats vanuit de rauwe ruimtes in de voormalige ijsfabriek van Campina in Eindhoven.

24.10.20
Het Noordbrabants Museum

Den Bosch

Begin 2020 vond in het Noordbrabants Museum de eerste museale solotentoonstelling van Joran van Soest plaats. De tentoonstelling droeg als titel ‘I love you still, I loved you’. De tentoonstelling maakte onderdeel uit van Brabants Nieuwe, een tentoonstellingenreeks waarin jonge, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium krijgen.

25.01.20 - 07.06.20
Amsterdam Art Gallery Weekend 2020

GoMulan - Amsterdam

Samen met galerie GoMulan maakte Joran van Soest onderdeel uit van het Amsterdam Art Gallery Weekend. Joran was hierbij een van de geselecteerden voor het ‘Special Editions Program’. De topgaleries van Amsterdam laten hierbij door een van hun kunstenaars een gelimiteerd en betaalbaar kunstwerk maken dat gedurende het weekend te koop zal zijn. *** Joran creëerde speciaal hiervoor het kunstwerk ‘They had the world, carrying it on their shoulders’ (high quality paper print on aluminium 40 x 30 cm). Dit werk is voor EU 400,- in gelimiteerde editie te verkrijgen is.

25.11.20 - 29.11.20
Big Art

De Zeppelin, Go Mulan Gallery - Zaandam

Met een monumentale aluminium zeppelin van maar liefst 10 meter toont Joran van Soest op Big Art op het Hembrug terrein in Zaandam, zijn intense verlangen om dichter bij de ander te komen. De zeppelin is een bekend beeld in het oeuvre van Joran van Soest. Het staat voor een collectieve herinnering van iets dat niet meer bestaat maar iedereen kent.

Door middel van een nieuw narratief herschept Joran deze bekende beelden tot nieuwe perspectieven. Het biedt de toeschouwer een ruimte om zichzelf beter te beschouwen in relatie tot de ander. Deze zogenoemde intersubjectieve ruimte vormt een rode draad in het werk van de kunstenaar.

https://www.parool.nl/kunst-media/kunstbeurs-big-art-sculpturen-die-niet-zouden-misstaan-in-de-amsterdamse-buitenlucht~b6ee0cc5/

29.09.21 - 03.10.21